0

Test és lélek betegségei: Pikkelysömör, depresszió

A pikkelysömör csúnya bőrbetegség. Kezeletlen állapotban nagyon hámlik, pikkelyszerűen válik le a bőr. Jelenleg még gyógyíthatatlan e betegség, de állandó kezeléssel majdnem teljesen tünetmentessé válhat. Mivel a betegek szégyellik állapotukat, a pikkelysömör depresszióval gyakran társul.

Az, hogy másoknak akarunk tetszeni, vagy pozitív visszajelzést szeretnénk kinézetünkre kapni, alapvető emberi érzés. A pikkelysömör és depresszió betegségben szenvedők úgy érzik, hogy visszataszítóak, sőt undorítóak. Bőrünk állapota miatt nagyon alacsony az önbecsülésük, szégyellik magukat. Épp ezért nem szeretnek társaságba járni, kerülik az emberi kapcsolatokat, bezárkóznak a négy fal közé. Bizonyos mértékig ez megérthető, sőt jogos. Azonban mikor már hosszú ideje fennáll a búskomorság, mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni.

Pikkelysömör depresszió

Pikkelysömör depresszió

A pikkelysömör, depresszióval társulva bizonyítottan befolyással van az alapbetegség állapotára is. Mikor valaki bezárkózik, kevesebbet törődik magával, megjelenésével. Ilyenkor könnyebben esik abba a hibába a beteg, hogy nem szedi a gyógyszereket, vagy épp a krémeket nem használja. Ilyenkor ördögi körbe kerülhet: minél jobban elhanyagolja magát, annál inkább nem mer kimozdulni otthonról.

 A pikkelysömör depresszió társulásával nagyon alattomos betegség, test és lélek betegsége együtt. Figyeljünk oda hozzátartozóinkra, akik ebben szenvednek. Próbáljuk meg bátorítani őket. Nem az a megoldás, hogy nem beszélünk a problémáról. Meg kell velük értetni, hogy nem hibásak, nem felelősek azért, hogy betegek lettek.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013