0

Súlyosbodik a pikkelysömör hajfestés következtében?

Közismert tény, hogy a pikkelysömör egyik leggyakoribb előfordulási helye a hajas fejbőr. Ám ebben az esetben felmerülhet a kérdés, hogy hatással lehet-e a fejbőrön kialakult pikkelysömörre a hajfestés, továbbá egyéb kozmetikumok? Szerepet játszhatnak a hajfestések és kozmetikumok a pikkelysömör továbbterjedésében?

A szakértők véleménye szerint, ha megfelelő és eredményes kezeléssel sikerült elérnünk a tartós tünetmentességet, akkor nyugodt szívvel lehet hajat is festeni, mivel az eddigi kutatások azt igazolják, hogy a hajfestéknek és összetevőinek nincs befolyása a tünetek megjelenésére, nem képesek kiváltani azokat. A fejbőrön kialakult pikkelysömör hajfestés következtében viszont súlyosbodhat. Fontos, hogy csak akkor használjunk hajfestéket, amikor elértük a tünetmentes állapotot.

Pikkelysömör hajfestés

Pikkelysömör hajfestés

Ha a pikkelysömörben szenvedő páciens nem akar lemondani a hajfestésről, jobb, ha a hagyományos hajfestő szerek helyett ammóniamentes hajfestéket vásárol, amely már hazánkban is igen elterjedt, ugyanis ez a készítmény bőrkímélő hatású és nem szívódik be a bőr mélyebb rétegeibe. A pikkelysömörös hajfestés így nem annyira veszélyes.

Még nem fedeztek fel ugyan az ok-okozati viszonyt a pikkelysömör és hajfestés között, viszont nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a tényt, hogy a psoriasis genetikailag öröklődő bőrbetegség, tehát egyénfüggő. Épp emiatt nehéz meghatározni, hogy a különböző hajfestékek egyes pácienseknél milyen allergiás reakciókat válthatnak ki a hajas fejbőrön kialakult pikkelysömörre.

 

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013