0

Psoriasis arthritis (Arthritis psoriatica) – pikkelysömörös ízületi gyulladás

A pikkelysömör elsősorban a bőrben okoz elváltozásokat, a hámsejtek életciklusának felfokozódása miatt pikkelyes plakkok alakulnak ki. Bár a pikkelyes kiütések viszkethetnek is, a beteg számára a legnagyobb problémát a bőr esztétikai elváltozása okozza. Nagyon sok esetben depresszió is társul a betegséghez, mivel a foltok jól látható helyen jelennek meg. Amikor a betegség az ízületeket is megtámadja, kialakul a psoriasis arthritis.

A pikkelysömörben szenvedő betegek mintegy 7-10%-ánál alakul ki a psoriasis arthritis. Olyan esteket is ismerünk, amikor először az ízületi gyulladás jelent meg, az hívta fel a figyelmet a pikkelysömörre. A reumás arthritishez hasonló tünetek is jelentkezhetnek, ám vérvizsgálattal ki lehet zárni ez utóbbi jelenlétét. Általában a kéz és láb ujjperccsontok ízületeiben jelentkezik, ám a gerinc és csípő ízületeiben is felütheti fejét.

Psoriasis arthritis

Psoriasis arthritis

Psoriasis arthritis során előbb az ízületek megmerevednek, elvesztik rugalmasságukat, hajlékonyságukat, majd – kezelés hiányában – az érintett csontok pusztulása várható. A pikkelysömörben szenvedő beteg ujjai megvastagodhatnak, az ízületek megduzzadnak és eltorzulnak, ami természetesen fájdalommal jár.

Ajánlott rögtön orvoshoz fordulni a psoriasis arthritis tüneteinek megjelenése után, vagy ha a kellemetlen bőrkiütések mellett ízületi fájdalmakkal is küszködünk. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszerek, szteroidok, valamint az ízületek védelmében azok merevedését megelőző gyógytorna javasolt ezen betegség esetén. Előnyös a beteg számára, ha a bőrgyógyász és a reumatológus „vállvetve” segítik a beteget a gyógyulásban.

  
Iktatva: Pikkelysömör, Pszoriázis Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012