0

Pikkelysömörre alkalmazott szolárium

Dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász véleménye szerint a pikkelysömörre alkalmazott szolárium nagy előnye, hogy ez az egyetlen fényterápia, amely kisebb településeken, községekben is elérhető, viszont semmiképp sem optimális a betegség kezelésére. A szoláriumnál sokkal hatékonyabb fényterápiás kezelések léteznek a pikkelysömörben szenvedők kezelésére, de ezek leginkább pikkelysömör-centrumokban érhetőek el, amihez esetleg nagyobb városba kell utazni.

Ha van lehetőség hagyományos, igazolt hatással bíró fényterápiás kezelésre, akkor kerüljük a pikkelysömörre alkalmazott szoláriumot, hogy ne terheljük vele a szervezetet. A szoláriumhasználat esetében a bőrt érő terhelés és az abból eredő haszon aránya meglehetősen kedvezőtlen. Nagyon nagy dózisokat kell a betegnek „elszenvedni” ahhoz, hogy minimális gyógyulás jelentkezzen, továbbá a bőrön a szoláriumban lévő fény hatása évtizedek múltán is nyomot hagy.

Pikkelysömörre alkalmazott szolárium

Pikkelysömörre alkalmazott szolárium

A pikkelysömörre alkalmazott szolárium helyett jóval hatékonyabb a napozás, ha okosan élünk vele. Nyáron fél 4-4 óra tájéka az optimális idő erre a célra vagy reggel fél 10 körül, és adott esetben 15-20 percet kell napon tartózkodni. Ennek jóval nagyobb hatása van, mint a szoláriumnak, ráadásul sokkal kevesebb mellékhatással jár.

Tény, hogy a pszoriázisban szenvedők nagy része jól reagál a napra, és nem szükséges pikkelysömörre alkalmazni szoláriumot. Télen, amikor nincs lehetőség a napozásra, gyógyszeres kezelést kell alkalmazni. Nem kell azonban csokibarnára égni. Heti néhány alkalommal 10-15-20 perces időszak elégséges.

  
Iktatva: Pikkelysömör ellen Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012