0

Pikkelysömör gyermekkorban. Mi a teendő?

Az életkort tekintve a psoriasis kialakulása nem meghatározható, hiszen arra is volt példa, hogy néhány napos újszülött babán jelentkezett a betegség. A pikkelysömör gyermekkorban való megjelenése azonban mégis az utóbbi időben egyre inkább emelkedő tendenciát mutat. A rendelkezésre álló adatok szerint a betegek körülbelül egyharmada 15 éven felüli.

A kiváltó tényezők igen különbözőek lehetnek, szinte nincs két hasonló eset, amikor ugyanaz a tényező váltotta volna ki a betegséget. Ezek értelmében a pikkelysömör gyermekkorban kialakulhat streptococcus fertőzések, foggranulóma, krónikus orrmelléküreg-gyulladás, bélparaziták, húgyúti fertőzések vagy különböző fertőző gyermekbetegségek (bárányhimlő, rózsahimlő, kanyaró) következményeként, de lelki problémák, stressz is állhat a betegség hátterében. Lányoknál az első menstruáció megjelenése is kiválthat pszoriázist.

Pikkelysömör gyermekkorban

Pikkelysömör gyermekkorban

A kialakult pikkelysömör gyermekkorban különleges ellátást igényel. A kezeléseket a bőrgyógyásznak és a gyermekorvosnak szoros együttműködésben kell felállítaniuk, mivel nagy a kockázata annak, hogy a gyermek állapota súlyosbodjon egy nem szakszerű „kezelés” következményeként, illetve súlyos elváltozásokkal, szövődményekkel társuljon a betegség.

Mivel a gyerekek bőre vékonyabb, mint a felnőtteké, fennáll a veszélye, hogy egy nagyobb mennyiségű kenőcs a pszoriázisos bőr felületén súlyos szisztémás reakciókat vált ki. A pikkelysömör gyermekkorban gyógyszerekkel is kezelhető, ám figyelembe kell venni azok adagolását. A diétánál is szem előtt kell tartani a gyermek életkorát és fizikai állapotát, akárcsak az életmódbeli változtatásoknál.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012