0

Pikkelysömör és dohányzás. Van összefüggés?

A dohányzás nagymértékben növelheti a pikkelysömör kialakulásának kockázatát. A nem dohányzók körében is megjelenhet ez a kellemetlen betegség, ugyanis a szervezet a leszokást követően is csak két évtized elteltével képes visszaállni az átlagos szintre. Mindez azzal magyarázható, hogy az egészséges bőr 28 nap alatt képes regenerálódni, míg a pikkelysömörben szenvedők bőre mindössze 4-5 nap alatt regenerálódik, a cigaretta pedig elősegíti a szervezet immunrendszerének a túlműködését. Ezek viszont feltételezések, a valódi ok még tisztázatlan.

A dohányzás nem közvetlen kiváltó tényezője a pikkelysömörnek, viszont eggyel több lehetőséget szolgáltat annak kialakulására. Egy másik megdöbbentő tény azonban az, hogy akár a terhesség alatt vagy gyermekkorban elszenvedett cigarettafüst is kiválthatja a pikkelysömör megjelenését.

Pikkelysömör és dohányzás

Pikkelysömör és dohányzás

Egy korábbi kutatás szerint, melyben 185 ezer egyént figyeltek meg több héten keresztül, kiderült, hogy a dohányzók 1,9-szer hajlamosabbak a betegségre, mint a nemdohányzó társaik. Azok körében azonban, akik már leszoktak erről a káros szenvedélyről, 1,4-szer gyakoribb a pikkelysömörre hajlamosak száma.

Egy másik, évekig tartó kutatás, melyben több ezer ápolónő vett részt, azt állítja, hogy a vizsgált csoport azon tagjainál, amelyben aktív dohányosok voltak összehasonlítva a nem dohányzó társaikkal, 78%-kal nőtt a pikkelysömör kialakulásának veszélye. A fent említett eredmények alapján érdemes újévi fogadalomként felhagyni ezzel a káros szenvedéllyel.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013