0

Nehezen kezelhető betegségek: a pikkelysömör és a rák

A pikkelysömör és a rák korunk két legelterjedtebb és legnehezebben kezelhető betegsége. Általában mindkét kór végigkíséri a páciens életét, és a betegségek időről-időre kiújulhatnak. Arra viszont még nem sokan gondoltak, hogy e két kóros betegségnek köze lehet egymáshoz, pedig több köztük az összefüggés, mint gondolnánk.

Svéd kutatók azt állítják, hogy az úgynevezett hízósejtek nagymértékben hozzájárulhatnak különböző daganatos és bőrbetegségek kialakulásához egyaránt. A hízósejtek a fehérvérsejtekhez tartoznak és a szervezet allergiás reakcióiért felelősek. Ha az immunrendszerben zavar keletkezik, a hízósejtek olyan anyagokat bocsáthatnak ki magukból, amelyek gyulladást vagy allergiás reakciót váltanak ki. A tudósok szerint ezek az anyagok okozhatják a bőrbetegségek és a daganatos megbetegedések kialakulását, úgy mint a pikkelysömör és a rák.

Pikkelysömör és a rák

Pikkelysömör és a rák

Ugyanúgy, mint az allergiát, a pikkelysömört és a rákot is nagymértékű gyulladások és a hízósejtek túltermelődése, elszaporodása jellemzi. A CD30 nevű fehérje felelős a hízósejtek működéséért és szabályozásáért. A svéd kutatócsoport kimutatta, hogy a pikkelysömörben és rákban, továbbá egyéb daganatos- és bőrbetegségben szenvedőknek nagyon magas a CD30 számuk.

Így már nem is olyan meglepő az a tény, hogy a pikkelysömör és a rák között nagyon is szoros összefüggés van. Noha egyik betegség nem kiváltója a másiknak, mégis van egy közös sejtcsoport, amelyből mindkettő kialakulhat.

 

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013