0

Nehézkes kézfogás: pikkelysömör tenyéren

A pustulosus psoriasis esetében leggyakrabban a pikkelysömör tenyéren illetve a talpon jelentkezik. Az adott testrész felületén ilyenkor sárga gennyes foltok jelennek meg, amelyeket vörös területek tarkítanak. Tünetei között szerepel a sebek megjelenése mellett a magas láz, a beteg hirtelen fogyása, hidegrázás, illetve a fáradékonyság.

A pikkelysömör tenyéren és más helyeken kirekesztettséghez vezet, ugyanis az emberek nagy része nem szívesen fürdőzne, étkezne a pikkelysömörben szenvedők társaságában, illetve nem is ölelne meg ilyen beteget, attól tartva, hogy rájuk ragad ez az amúgy nem ragályos kór. Érthető azonban a megrettenés a nem túl esztétikus pikkelysömör látványától, ugyanis a hámladozó vörös foltok vagy plakkok, elváltozások a fejbőrön, karokon, ujjvégeken elég visszataszítóak tudnak lenni.

Pikkelysömör tenyéren

Pikkelysömör tenyéren

Nem csoda tehát, ha a betegek nagy része mély depresszióba esik vagy kirekesztettnek érzi magát. Olyan páciens is akadt, aki azt válaszolta, hogy élni sincs kedve betegsége miatt, s fontolgatja, hogy véget vessen életének. A pikkelysömörtől szenvedők rosszabbnak tekintik életüket a rákos vagy szívbeteg páciensekénél. A pikkelysömör tenyéren is tünetmentesíthető.

A pikkelysömör tenyéren is ugyanazokat a gyógymódokat igényli, mint a test bármely más területén lévő elváltozások. A különféle gyógyteakeverékek, a fürdők, krémek, gélek, a fényterápiás módszerek és a kecsketej alkalmazása nagymértékben elősegíthetik a pustulosus psoriasis tüneteinek tenyéren (talpon) történő visszaszorítását.

  
Iktatva: Pszoriázis Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013