0

Mit vethetünk be pikkelysömör kezelése esetén?

Legnagyobb hatékonysággal a szteroidok vethetők be pikkelysömör kezelése esetén. Ritkán tabletta vagy injekció formájában, gyakrabban pedig kenőcs, krém esetleg oldat formájában helyileg, a beteg bőrfelületen alkalmazzák. A szteriodos kenőcsök, oldatok stb. a tüneteket enyhítik, csökkentik a gyulladást, ám a betegség gyógyítására nem alkalmasak, egy – rövidebb vagy hosszabb – tünetmentes időszak után a betegség ismét kiújul.

Régebben kátránytartalmú készítményeket használtak pikkelysömör kezelése esetén, de ma már korszerűbb készítmények, szerek is kaphatók. A kezelés célja a pikkelyek eltávolítása, a bőr hidratálása és bőr gyulladásának megfékezése. A D- és A-vitamin tartalmú készítmények szintén részt vesznek a betegség tüneteinek enyhítésében, ideiglenesen helyreállítják a bőr szarusodási folyamatát.

Pikkelysömör kezelése

Pikkelysömör kezelése

A napfény blokkolja a bőr T- sejtjeinek működését, így a napi félórás napon tartózkodás jelentős gyulladáscsökkentő hatással bír. A betegek mintegy 90%-ánál a napfürdőzés a pikkelysömör kezelés kiegészítője, a kellemetlen tüneteket enyhíti, hatására egy ideig tünetmentesség is elérhető. A túlzásba vitt napfürdőzés a betegséget súlyosbíthatja, mivel az UV-sugarak leégést okoznak, és a bőr az őt ért traumára pikkelysömörrel válaszol.

A genetikailag hajlamos embereknél egy leégés ki is válthatja a betegséget. A napfényről tehát elmondhatjuk, hogy mértékkel alkalmazva hatékony lehet a pikkelysömör kezelése esetén, túlzott mértékben annak kiváltó oka lehet. Ajánlott a 15-20 faktoros UV-sugár gátló krém használata a leégés kivédésére.

  
Iktatva: Pikkelysömör kezelése Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012