0

Mit tehetünk pikkelysömörös fejbőr esetén?

A pikkelysömör (orvosi néven psoriasis) tünetei sok esetben a hajas fejbőrön is megjelennek. Kezdetben a homlok és a fejbőr határán, majd a hajas fejbőr széleinél bárhol megjelenhetnek a vörös hátterű, viaszszínű pikkelyes elváltozások. A betegek számára az életminőség jelentős romlását eredményezik a hajas fejbőrön kialakult kóros elváltozások.

A test más részein megjelenő tünetekkel ellentétben, a pikkelysömörös fejbőr kezelése nehézkesebb és nagyobb figyelmet igényel. A haj miatt nehezen férhetünk hozzá a problémás részekhez, nehezebb a pikkelyek leoldása, és a krémek használata is nehézkes. A gyógyászati és/vagy kozmetikai cikkeket gyártó cégek különböző összetételű gyógysamponokat fejlesztettek ki a betegek mindennapjainak megkönnyítésére.

Pikkelysömörös fejbőr

Pikkelysömörös fejbőr

A gyógysamponok olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek leoldják a pikkelyeket, nyugtatják és hidratálják a bőrt, ugyanakkor gyulladáscsökkentő és viszketés elleni hatásuk is van. Ezek mellett természetesen a hajat is karban tartják és ápolják, nem szükséges erre a célra más sampont használni. A pikkelysömörös fejbőr napjainkban – a természetes összetevőkből kialakított készítményeknek köszönhetően – könnyebben és hosszabb ideig tünetmentesíthetőbb, mint néhány évvel ezelőtt.

Fényterápiával, gyógyszeres kezeléssel valamint étrendbeli változtatásokkal is tehetünk a pikkelysömörös fejbőr ellen. A fényterápia során UVB sugarakat bocsátanak a kezelendő bőrfelületre, a kezelés időtartamát és erősségét a kezelőorvos felügyeli. A gyógyszeres kezelés A-vitamin tartalmú tablettákra, a diéta pedig a zsír- és fűszermentes ételek fogyasztására vonatkozik.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012