0

Mit tehetünk a pikkelysömör megelőzése érdekében?

Mivel a genetikai hajlam ellen (egyelőre) nem sokat tehetünk, a pikkelysömör megelőzése a betegséget kiváltó tényezők elkerülésében nyilvánul meg. Azokat a rizikófaktorokat kell elkerülnünk, amelyekről tudjuk, hogy – ha a hajlam megvan –, akkor kiváltják a betegség tüneteinek megjelenését. A bőrön jelentkező esteleges fertőzéseket, gyulladásokat, égéseket, vágásokat időben kezelni kell, mert azok is kiprovokálhatják a pikkelysömört.

A pikkelysömör megelőzése érdekében étrendünket is jó, ha átalakítjuk. Mivel ismert, hogy az elhízás összefüggésbe hozható a betegséggel, úgy kell táplálkoznunk, hogy a testtömeg-indexünk (a testsúlyunk és magasságunk hányadosa) ne haladja meg a 28-as értéket. Ugyanakkor a magas vérzsír is a kockázati tényezők között szerepel, tehát ajánlott erre is figyelni.

Pikkelysömör megelőzése

Pikkelysömör megelőzése

Bizonyos gyógyszerek is elindíthatják a betegséget, így a pikkelysömör megelőzése azok elkerülésével, más gyógyszerekkel, gyógy-készítményekkel való helyettesítésükkel is megoldható. Egyes maláriaellenes szerek, a vérnyomás csökkentésére alkalmazott béta-blokkolók, nem szteroid gyulladáscsökkentők, valamint néhány depresszióellenes gyógyszer (lítium) is kerülendő.

A pikkelysömör megelőzése érdekében mondjunk le végérvényesen a dohányzásról, és az alkoholfogyasztást is csökkentsük a lehető legkisebb szintre. Bebizonyították ugyanis, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás kiválthatják a betegséget. A fentiek mellé íme, még néhány jó tanács: ne hagyjuk bőrünket kiszáradni, alkalmazzunk hidratálókrémeket,  fogyasszunk sok (lehetőleg friss és vegyszermentes) zöldséget és gyümölcsöt, kerüljük a stresszt, feszültséget, idegeskedést, szorongást.

  
Iktatva: Pikkelysömör ellen Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012