0

Mit takar a pszoriázis biológiai terápia?

A pszoriázis kezelésére, annak gyógyítása reményében számtalan szisztémásan vagy helyileg alkalmazható szer jelent meg a piacon. A gyógyszerek, kenőcsök, krémek mellett teák és más – vegyi anyagot nem tartalmazó – készítmények is fellelhetők. Vannak esetek, amikor az említett szerek, készítmények nem hoznak számottevő változást a beteg életében. Ezekben az esetekben a pszoriázis biológiai terápia segíthet.

A pszoriázis biológiai terápia az egyik legsikeresebbnek ígérkező gyógymódnak tűnik. Ezen kezelési mód a szisztémás kezelés kategóriába sorolható. A szisztémás szerek a szervezet egészét célozzák meg, nem helyileg kell alkalmazni, hanem a szervezetbe bejuttatva annak megfelelő működését segítik elő.

Pszoriázis biológiai terápia

Pszoriázis biológiai terápia

A pszoriázis biológiai terápia során nem vegyi anyagokat, hanem emberi és állati fehérjéket juttatnak a szervezetbe. Azon molekulák ellen intéznek célirányos támadást, amelyek a pikkelysömör kialakulásáért valamint a tünetek erősödésért felelősek.

A más szisztémás kezeléseknél szokásos mellékhatások a pszoriázis biológiai terápia alkalmazásakor rendszerint elmaradnak, és azoknál a betegeknél is sikeresen alkalmazható, akiknél más – eddig ismert – gyógymód nem váltott ki tünetmentességet. Egy 12 hetes terápia esetén a tünetek legalább 3/4-részben enyhülnek. Az az egyetlen hátránya a biológiai terápiának, hogy rendkívül költséges. Éppen ezért csak azon betegek esetében alkalmazzák, akiknél a hagyományos terápiák nem jártak megfelelő eredményekkel. Mivel infúziós kezelésről van szó, kizárólag biológiai centrumokban lehet hozzájutni a kezeléshez.

  
Iktatva: Pszoriázis, Pszoriázis kezelése Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012