0

Milyen betegség a psoriasis pustulosa?

A psoriasis pustulosa – a pikkelysömör egyik ritkább formája– egy olyan gyógyíthatatlan bőrbetegség, amely nőknél és férfiaknál egyaránt jelentkezhet életkortól függetlenül. Megjelenésének kiváltó oka lehet a bőrre ható mechanikai trauma, a sok stresszhelyzet, mindamellett családon belül is öröklődhet.

A psoriasis pustulosa legáltalánosabb tünetei: láz, amely hirtelen emelkedik, borzongás, a bőr irritációja, apró gennyes hólyagok a folton, a körmön megjelenő behúzódások, a köröm leválása, kiemelkedő foltok a bőrön, pattanások, meleg bőr a folt helyén, érdessé válik a bőr az ízületek felett. A lehámlást a bőrsejtek rendkívül gyors cserélődése és osztódása okozza. Leggyakoribb szövődményei: a légzőrendszer különböző betegségei, a bőr és bőr alatti szövetek megbetegedései, az izom, a kötőszövet és a csont betegségei.

Psoriasis pustulosa

Psoriasis pustulosa

A genetikai hajlam is oka lehet a psoriasis pustulosa kialakulásának, ezért érthető, hogy nem ismeretes olyan kezelés vagy gyógyszer, amely segítségével a végleges gyógyulás elérhető. A terápiás kezelések viszont biztosítják a tünetmentességet, amihez négy-hat hétig tartó kúrára van szükség. A betegség kezdeti stádiumában a beteg bőre még jól reagál a kezelésre, viszont minél kiterjedtebb a pikkelysömör, annál nehezebben gyógyítható. A hosszabb-rövidebb ideig tartó tünetmentes időszakot sajnos a pikkelysömör újbóli kiújulása követheti.

A psoriasis pustulosában szenvedők életét napról-napra megkeseríti az állandó, erős viszketés, magatartásuk és személyiségük negatív irányba változik, mivel betegségük miatt kerülik a nyilvánosságot.

  
Iktatva: Pikkelysömör tünetei, Pszoriázis Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012