0

Milyen a pszoriázisos bőr?

A pikkelysömör egy meglehetősen gyakori, hazánk népességének mintegy 2%-át érintő, nem fertőző bőrbetegség. Az immunrendszer hibás működése következtében a bőr hámsejtjeinek életciklusa a normális 28-30 napból 4-5 napra csökken. A frissen képződött hámsejtek a bőr felszíne felé tolják az elhalt hámsejteket, amelyek néhány 1-2 cm nagyságú, vagy összefolyó, nagyobb felületet befedő plakkokat alkotnak. A pszoriázisos bőr fehér színű pikkelykel van borítva, amely alatt vöröses foltok találhatók.

A pszoriázisos bőr leggyakrabban a térdeken, könyökökön és a hajas fejbőrön jelenik meg. Többnyire olyan részeken alakul ki, ahol a bőr súrlódásnak van kitéve vagy megfeszül. A pikkelyek, plakkok alatt a bőr sötétvörös, apró foltok találhatók.

Pszoriázisos bőr

Pszoriázisos bőr

A pszoriázisos bőr érhálózata az egészséges részekhez képest más, kóros elváltozások alakulnak ki ezen területeken. Ha lekaparódnak vagy lehámlanak a pikkelyek, akkor néhány csepp vér is megjelenhet. A beteg lelki állapota és a pikkelysömör tüneteinek intenzitása között összefüggést figyeltek meg a szakemberek. Ha lelki válságba kerül az egyén, akkor jelentősen megnő a plakkok száma, nagyobb felületen jelennek meg a tünetek.

A pszoriázisos bőr száraz, aminek köszönhetően a bőr kirepedezhet, viszkethet is. Ajánlott hidratáló krémekkel megelőzni a bőr kiszáradását. Helyileg még alkalmazható olyan krém, amely leoldja pikkelyeket, majd a hámsejtek életciklusát lassító készítmények (oldatok, kenőcsök stb.) következnek.

  
Iktatva: Pszoriázis, Pszoriázis tünetei Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012