0

Mi a pikkelysömör okozója?

A pikkelysömör egy autoimmun gyulladásos bőrbetegség, melyre az orvostudomány mai állása szerint nem létezik hatásos gyógymód, viszont megfelelő kezeléssel tünetmentesíthető. A bőr felületén megjelenő sebek annak köszönhetően alakulnak ki, hogy a felhám alaprétegében levő hámsejtek osztódása felgyorsul, így a feleslegesen képződő bőrréteg elhal, és pikkelyesen lelökődik. A pikkelysömör okozójaként elsősorban az öröklődés tehető felelőssé, viszont több tényező megléte szükséges a betegség kialakulásához.

Ilyen kiváltó tényezők lehetnek a különböző gombás fertőzések, bőrfertőzések, illetve a bőr sérülései is (pl. rovarcsípés, tetoválás, műtétek, égési sebek). A pikkelysömör okozójaként tartják számon a gyulladásos megbetegedéseket is, mint például a fogíny-gyulladás, az idült arcüreg-gyulladás, a petefészek-gyulladás, férfiak esetében pedig a prosztatagyulladás is a kór kialakulásához vezethet. A cukorbetegség, illetve a májbetegségek is gyakori velejárói a pikkelysömörnek. Számos esetben a pikkelysömör megjelenése hívja fel a figyelmet egy-egy lappangó betegségre.

Pikkelysömör okozója

Pikkelysömör okozója

Mindemellett több külső tényező is befolyásolhatja a betegség jelentkezését. Ilyen külső provokáló faktorként tartják számon az alkoholfogyasztást, dohányzást, illetve a nem megfelelő táplálkozást. A pikkelysömör okozója ugyanakkor némely gyógyszer is lehet.

Több szakorvos felhívja a figyelmünket arra, hogy a pikkelysömör okozójaként nemcsak a testi eredetű megbetegedések okolhatóak, hanem a lelkiek is, mint például a stressz. Igyekezzünk tehát minél kiegyensúlyozottabb és egészségesebb életvitelt biztosítani családunk, barátaink, illetve ismerőseink számára.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013