0

Melyek a pszoriázis tünetei?

A pszoriázis egy multifaktoriális betegség, ami azt jelenti, hogy a kialakulásához több tényező együttes jelenléte szükséges. A betegségre való hajlam örökölhető, ebben az esetben az egyik tényező már adott. A másik tényező, amitől megjelenhetnek a pszoriázis tünetei, lehet egy sérülés a bőrön (műtét, égés, vágás vagy akár egy rovarcsípés), egy fertőzés a bőrön, vagy egy elhúzódó gyulladás a szervezetben.

A betegség során az immunrendszer téves utasításai miatt a hámsejtek életciklusa többszörösére gyorsul. A bőrön az elhalt hámsejtek egy vagy több cm-es plakkokat alkotnak, ezekből lesznek a pszoriázis tünetei. A tünetek legtöbb esetben a test azon részein jelennek meg, amelyek irritáló hatásoknak vannak kitéve. A testrészek súrlódása, a napfény, a szél irritálhatja a bőrt.

Pszoriázis tünetei

Pszoriázis tünetei

A pszoriázis tünetei megjelenhetnek a végtagok külső és belső felszínén, a combhajlatban, fartájon és a nemi szerveken, ugyanakkor jelentkezhet ott is, ahol a bőr jobban megfeszül, mint pl. a könyök vagy a térd. A plakkok ha leoldódnak vagy lekaparódnak, apró, pontszerű, vérző felszín marad utánuk. Ez annak tudható be, hogy a plakkok alatt a bőr érszerkezete kórosan megváltozott.

A pszoriázis tünetei legtöbb esetben nem fájnak és nem is viszketnek, többnyire esztétikailag okoznak kellemetlenségeket. Az esetek mintegy 7-10%-ban azonban szövődmények léphetnek fel, ilyen pl. a pikkelysömörös ízületi gyulladás.

  
Iktatva: Pszoriázis, Pszoriázis tünetei Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012