0

Melyek a pszoriázis lelki okai?

Bár csak a népesség 2%-át érinti, a pikkelysömör az egyik leggyakoribb bőrbetegség. Az érintetteknek nemcsak betegségükkel kell megtanuljanak együtt élni, hanem a társadalom részéről őket érő előítéletekkel, kirekesztéssel, sőt néha az elszigeteltséggel is. A pszoriázis lelki okai súlyosbítják a beteg állapotát, és ha tünetmentes időszakban van, kiújulhat a betegség.

Nem a rossz higiéniai feltételek vagy a nem megfelelő minőségű élelmiszerek okozzák a betegséget, hanem a mai álláspont szerint a pikkelysömör genetikai eredetű. Súlyosbító tényezők a stressz, a sokkhatások, a fáradtság, a kimerültség. Statisztikák szerint a betegség kiváltóiként is szerepelnek a pszoriázis lelki okai, bár nem kétséges, hogy más tényezők is szerepelnek kiváltó okokként.

Pszoriázis lelki okai

Pszoriázis lelki okai

Szakemberek véleménye szerint a pszoriázis lelki okai szinte minden esetben fellelhetők a betegeknél. Azt is megfigyelték, hogy a lelki problémák orvoslásával enyhülnek a testi tünetek. Érdekesség, hogy a háttérben legtöbbször problémás kapcsolatok állnak, és mintegy önvédelmi célból a bőr „páncélt” növeszt. A kapcsolatok rendezése után, nyugodt időszakban pedig átmenetileg kitisztul a bőr.

A pikkelysömör alapvetően ártalmatlan, nem fertőző betegség, mely egyénenként nagyon különböző lefolyású. A betegség intenzitása és időtartama is betegenként változó. Ugyanígy a pszoriázis lelki okai sem konkrétan meghatározhatóak, hiszen a külvilággal való kapcsolatok, a különféle lelki traumák és az embereket ért hatások is változóak.

  
Iktatva: Pszoriázis Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012