0

Melyek a pikkelysömörhöz hasonló betegségek?

Több bőrbetegség is a pikkelysömörhöz hasonló tünetekkel rendelkezik. A bőrsejtek elburjánzanak, ennek következtében a bőr megvastagszik és elkezd hámlani. Ugyanakkor a szervezet immunsejtjei is működésbe lépnek, ez pedig elkerülhetetlenül a gyulladáshoz vezet. A folyamat azonban tovább folytatódik. A gyulladás újabb kellemetlen reakciókat vált ki: a bőr megduzzad, kipirosodik, és viszketni kezd.

Szintén a fent említett tünetek jelentkeznek a pikkelysömörhöz hasonló ekcémás betegeknél. Ebben az esetben is megjelennek a fentebb felsorolt tünetek, azzal a különbséggel, hogy nem sebes hegek keletkeznek a testen, hanem apró hólyagocskák. A legnagyobb eltérés mégis abban mutatkozik meg, hogy az ekcéma gyógyítható a pikkelysömörrel ellentétben, ez utóbbi ugyanis csak tünetmentesíthető.

Pikkelysömörhöz hasonló

Pikkelysömörhöz hasonló

Egy másik pikkelysömörhöz hasonló bőrbetegség a seborrhea. Kialakulásának okai megegyeznek a pikkelysömört kiváltó tényezőkkel, vagyis főként a genetikai tényezők felelősek a megjelenéséért, de ide sorolható számos külső hatás is, mint például az időjárás, alkoholfogyasztás, stressz stb. Leggyakrabban a hajas fejbőrön, a mellkason, a háton és az arcon jelentkezik. Gyógyítható.

A legsúlyosabb mind közül azonban a bőrfarkas elnevezésű betegség, ez ugyanis nemcsak a bőr felületén jelentkezik, hanem megtámadhatja belső szerveket is. A bőrön megjelenő tünetek a pikkelysömörhöz hasonlóak. Egy másik hasonlatossága az előbb említett betegséggel az, hogy gyógyíthatatlan. Szinten tartható ugyan, de mindig jelzi valamilyen formában, hogy jelen van.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012