0

Melyek a pikkelysömör tünetei?

A pikkelysömör egy krónikus bőrgyógyászati betegség, mely a bőr megvastagodásával, elszarusodásával jár. Az elváltozások méretükben és elhelyezkedésükben egyaránt változnak, leginkább a térd, a könyök, a kezek, a lábak, a fejbőr, illetve a hát részein jelenik meg. Mivel a betegségnek többféle típusa létezik, a pikkelysömör tünetei is változóak, súlyosságuktól és szövődményüktől függően.

A pikkelysömör tünetei leggyakrabban a vastag, pikkelyszerű lerakódások, a fehér vagy pirosas kiemelkedő bőrelváltozások, melyek többnyire a test azon részein jelennek meg, ahol a bőr ki van téve irritáló hatásoknak. Néha hámlik vagy bevérzik a beteg bőrfelület. Az érintett felület gyakran viszkető érzéssel társul, de ez sem minden esetben van így.

Pikkelysömör tünetei

Pikkelysömör tünetei

Gyakran megfigyelhető a betegeknél a körmök elváltozása, ilyenkor a körömlemez alatti rész gombásodáshoz hasonló állapotba kerül, a lábujjak körmei (néha a kezeken is) sárgás színűek lesznek. A pikkelysömör tünetei közé tartoznak még – bár ritkábban – a vízcsepphez hasonló elváltozások, melyek általában a streptococcus baktérium okozta betegségek után jelentkeznek.

A pikkelysömör tünetei közé sorolhatjuk még az ízületi fájdalmakat, a hajhullást, a nyirokcsomók duzzanatát, esetenként a lázat is, bár ezek a tünetek szerencsére csak nagyon ritkán, súlyosabb esetekben fordulnak elő. Általában véve elmondhatjuk, hogy a betegség tünetei annyira jellegzetesek, hogy különösebb vizsgálatok nélkül is diagnosztizálható. Csak nagyon ritkán van szükség szövettani vizsgálatokra.

  
Iktatva: Pikkelysömör tünetei Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012