0

Melyek a pikkelysömör szövődményei?

A pikkelysömör leggyakrabban a térden, könyökön, a hajas fejbőrön, illetve a körmökön jelentkezik. Legtöbb esetben a betegség nem terjed át a test többi részére, viszont az adott helyen komoly elváltozásokat okozhat, nemcsak azáltal, hogy teljesen kiterjed az illető testrészre, hanem annak teljes deformálódását is okozhatja. A pikkelysömör szövődményei tehát valójában ezek az amorf elváltozások.

A pikkelysömör szövődményei abban az esetben alakulnak ki, ha a betegség előrehaladott állapotban van, illetve ha a beteg nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. A betegség ugyan nem gyógyítható véglegesen, de számos módszer létezik, amelyek alkalmazásával tünetmentesíthető akár 1-2 évre is a pszoriázis.

Pikkelysömör szövődményei

Pikkelysömör szövődményei

A pikkelysömör szövődményeit az okozza, hogy a sebek, plakkok begyulladnak, majd megduzzadnak, amely az illető testrész eldeformálódását okozza. Az elváltozások megkeserítik a páciensek mindennapjait, hiszen amellett, hogy nem nyújtanak túl esztétikus látványt, még komoly ízületi fájdalmakkal is járnak. Olyan egyszerű, mindennapi tevékenységek is nehézséget okozhatnak – például a kézfejen, tenyéren jelentkező pikkelysömör esetében -, mint a palack kinyitása, illetve a kenyérszeletelés. A betegek több mint 27%-ánál jelentkeznek e a szövődmények, viszont megfelelő kezelés mellett ezek gyógyíthatóak.

A pikkelysömör szövődményeiként fellépő begyulladt, elgennyesedett, amorf testrész látványa miatt számos megkülönbözetés is éri a betegeket. Így a pikkelysömörben szenvedőknek nemcsak a betegséggel kell megküzdeniük, hanem az emberek megvető pillantásaival is.

 

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013