0

Melyek a pikkelysömör okai?

A pikkelysömör okai a hámsejtek gyors elszaporodása, amelyet immunrendszerünk egyik fontos összetevői, az ún. T-sejtek váltanak ki. A T-sejtek hibásan kórokozónak tekintik a bőrsejteket, és téves jeleket küldenek, amelyek felgyorsítják a hámsejtek szaporodását.

A genetikai hajlam és egy kiváltó tényező egyidejű jelenléte a pikkelysömör okai. Az immunrendszer zavara áll a betegség mögött. Kiváltó tényezők lehetnek a bőrön keletkezett sérülések, bizonyos fertőzések, egyes gyógyszerek, ugyanakkor a stressz is elindíthatja a betegség manifesztálódását.

Pikkelysömör lelki okai

Pikkelysömör lelki okai

Akár egy rovarcsípés, egy égési seb vagy egy műtéti beavatkozás is lehetnek a pikkelysömör okai. Amennyiben valaki hajlamos a betegségre, egy bőrfertőzés hatására is megjelenhetnek a pikkelysömör tünetei. Vannak esetek, amikor a betegséget diagnosztizálják, és utána derül fény egy háttérben meghúzódó, lappangó – súlyos vagy enyhébb lefolyású – másik betegségre. A szervezetben jelen lévő különböző krónikus gyulladások hatására is kialakulhat a betegség.

A stressz is a pikkelysömör okai közt szerepel, kiváltó tényezőként elindíthatja a betegséget, és súlyosbíthatja annak tüneteit. Sok esetben olyan időszakban tör rá az emberre a betegség, amikor az  aggodalmakkal, stresszel küzd. Szakértők szerint a betegek több mint 30%-a depressziós, ami tovább súlyosbítja a betegséget. A pszichoterápia amellett, hogy segít az egyénnek elfogadni a helyzetét, és megtanítja együtt élni a betegséggel, a pikkelysömör tüneteinek enyhülését vagy akár tünetmentes időszakokat is eredményezhet.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012