0

Melyek a gyakran használt pikkelysömör elleni krémek?

A psoriasis vulgaris, ismertebb nevén pikkelysömör olyan bőrbetegség, amely egyszerre több testrészünket is megtámadhatja (pl. fejbőrt, könyököt, térdet, körmöket és ritkább esetben a nyálkahártyát is). A beteg bőrfelületen piros, hámló sebek jelennek meg, melyek kellemetlen viszketéssel is együtt járnak, illetve, abban az esetben, ha a betegség már végső stádiumban van, a hegek elkezdenek begyulladni, amelyek komoly ízületi fájdalmakhoz vezethetnek.

Pikkelysömör elleni krémek

Pikkelysömör elleni krémek

A psoriasis gyógyíthatatlan bőrbetegség, de megfelelő kezelés mellett évekre tünetmentesíthető. Enyhébb esetekben elegendő a helyi kezelés. Ilyenkor a bőrgyógyász olyan pikkelysömör elleni krémeket ír fel, amelyek lehámlasztják a pikkelyeket (olyan kenőcsökre gondolok itt, amelyek legalább 5%-os szalicilt és 10% karbamidot tartalmaznak).

Mindezek mellett természetesen olyan pikkelysömör elleni krémek beszerzésére is szükségünk van, amelyek meggátolják a felgyorsult hámsejtérést. A betegség alatt ugyanis a bőr megújulási folyamata felgyorsul, azaz 28 nap helyett mindössze 3-4 nap alatt megy végbe. A Dithranol oldat különféle koncentrációja kiváló erre a feladatra. Régen gyakran használtak erre a célra kátránytartalmú pikkelysömör elleni krémeket, de ma már ritkán alkalmazzák ezeket a készítményeket.

A betegség előrehaladtával azonban szükségünk lehet olyan pikkelysömör elleni krémre is, amely csökkenti a gyulladást. Ezekben az esetekben szteroid tartalmú kenőcsöket szoktak alkalmazni. Ajánlott olyan pikkelysömör elleni krémek beszerzése is, amelyek nagy mértékben tartalmaznak avokádó olajat.

  
Iktatva: Pikkelysömör ellen Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013