0

Megállítható a pikkelysömör terjedése?

A pikkelysömör terjedésének illetve megjelenésének formája eltérő mértékben jelentkezhet a bőr felületén. Leggyakrabban a könyök, a térd, a boka belső részeinél, illetve a hajas fejbőrön jelentkeznek a tünetek. Ezek lehetnek viaszos színű elváltozások, melyek nem nedveznek és nem is fertőződnek el.

Egy másik esetben azonban a pikkelysömör kiterjedhet a test egész felületére is. Ekkor kisebb csomók jelennek meg a test egész területén, amelyek idővel a kétszeresükre is megnőhetnek. A betegség egy újabb formájában, mely szintén az egész testen jelentkezik, 1-2 cm nagyságú csomók jelennek meg, melyek később összefolynak és elborítják a megtámadott testrészt. Más esetekben megtörténhet, hogy a beteg területet pikkelysömörös felrakodások borítják.

Pikkelysömör terjedése

Pikkelysömör terjedése

Abban az esetben, amikor egy adott helyen jelentkezik az elváltozás, nem kell tartanunk attól, hogy a  pikkelysömör terjedése áll fenn. Nagyon kevés esetben fordul elő ugyanis, hogy a betegség egy másik testrészt is megtámad.

Mindezek mellett fontos hangsúlyozni, hogy a pikkelysömör terjedése egyik emberről a másikra nem juthat át, azaz nem fertőző. Az emberek ugyanis hajlamosak ezt elfelejteni és emiatt hátrányos megkülönböztetésben részesítik a pikkelysömörben szenvedőket. A beteget ezen  negatív jelzések nagy mértékben hátráltathatják a gyógyulás folyamatában. A kezelés ideje alatt ugyanis tanácsosabb lenne elkerülni a stresszhelyzeteket, mivel ez nemcsak kiváltó oka, hanem súlyosbító tényezője is lehet a kórnak.

  
Iktatva: Pikkelysömör ellen Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012