0

Kuriózum: pikkelysömör kezelése halakkal

A psoriasis tüneteitől szabadulni vágyó betegek egy viszonylag újkeletű terápiát is kipróbálhatnak, amely mindenféle káros mellékhatás nélkül segíti az elhalt szövetek, plakkok eltávolítását. A pikkelysömör kezelése halakkal egy olyan terápia, amely során a plakkokkal borított testrészeket – legtöbb esetben végtagokat – egy medencébe merítik bele, amelyben kisméretű halacskák találhatók.

A pikkelysömör kezelése halakkal úgy történik, hogy a vízbe merített testrészekről a halak egyszerűen lecsipegetik az elhalt, vízben áztatott bőrt, a plakkokat. Az 5-6, kifejlett korában  9-12 centimétere is megnövő piros szívogató márna, vagy Garra rufa bármit megeszik, ha nem kap más táplálékot, akkor az elhalt emberi bőr is kiváló eledel számára.

Pikkelysömör kezelése halakkal

Pikkelysömör kezelése halakkal

A halterápiás kezelést legalább három héten át kell igénybe venni, napi két órát kell a medencében tölteni többszáz kishal társaságában. Amint a plakkokat lecsipdesik a halacskák, lassan feltárul az egészséges bőr, amely, bár színben eltér a normális bőr színétől, mégis szebb, mint a pikkelyekkel borított pikkelysömörös bőr.

A halterápiás kezelés akár több hónapos tünetmentességet is biztosíthat, mindenféle krémek, oldatok vagy gyógyszerek használata nélkül. Hazánkban is léteznek olyan terápiás központok, ahol igénybe lehet venni a kishalak szolgáltatását. Vannak olyan nyugati országok, ahol a kezelés költségeinek egy részét megtéríti az egészségbiztosító pénztár. Magyarországon is kapható a piros szívogató márna, és kezelőmedence is vásárolható.

  
Iktatva: Pikkelysömör, Pszoriázis kezelése Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012