0

Kellemetlen a psoriasis bőrbetegség?

A pikkelysömör, más néven psoriasis egyfajta bőrbetegség, mely leggyakrabban a 30-40 év közötti személyeknél – nőknél és férfiaknál egyaránt – jelentkezik, viszont előfordul csecsemőkorban is. A psoriasis bőrbetegség megjelenéséhez több kiváltó faktorra van szükség. Legtöbb esetben a genetikai öröklődés tehető felelőssé, viszont ez még önmagában nem elegendő ahhoz, hogy kiválthassa a betegség tüneteit.

A psoriasis bőrbetegség kiváltó okai lehetnek még az alkoholfogyasztás, az elhízás, a dohányzás, a gombás fertőzések, de a stressz szerepe sem elhanyagolható tényező. Némely pszichoszomatikában jártas szakember véleménye szerint a genetikai öröklődés után a stressz a második leggyakoribb oka a pikkelysömör kialakulásának, ugyanis bőrünk ugyanabból a csírahámból fejlődik ki, mint az idegrendszerünk. A bőr tehát olyan, mint az idegrendszer kifordított tükörképe. Éppen ezen ok miatt az embereket ért pszichikai hatások leghamarabb a bőrön észlelhetőek. Például, ha zavarban vagyunk, elpirulunk, ha pedig megijedünk, akkor elsápadunk.

Psoriasis bőrbetegség

Psoriasis bőrbetegség

A psoriasis bőrbetegség leggyakrabban a könyökön, a térden és a hajas fejbőrön jelentkezik. A pikkelysömör viaszosfehér plakkok formájában vagy vörös, megduzzadt sebként is megjelenhet. Ha ilyen tüneteken észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, mivel ha nem részesülünk időben megfelelő orvosi ellátásban, a sebek begyulladhatnak, és komoly ízületi fájdalmakat okozhatnak, mindamellett az illető testrész teljes deformálódását is okozhatják.

A psoriasis bőrbetegség nem gyógyítható véglegesen, de megfelelő kezeléssel tünetmentesíthető.

 

  
Iktatva: Pszoriázis Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013