0

Jelentkezhet egyidőben a pikkelysömör és a cukorbetegség?

Korábbi kutatások során bizonyos összefüggéseket észleltek a pikkelysömör és a cukorbetegség között. Egy izraeli kutatócsoport nemrégiben végzett felmérése igazolja a korábbi észrevételek igazságértékét.

A szakemberek közel 108 ezer pikkelysömörben szenvedő beteg kórlapját vizsgáltak meg. Mindemellett kb. 430 ezer olyan ember adatait is átvizsgálták, akik nem szenvednek ebben a betegségben. Az eredmény megdöbbentő volt. Azok a betegek, akik a pikkelysömör egy enyhébb stádiumában szenvedtek, 3,4, míg a súlyosabb stádiumban lévők 6,3 százalékánál állt fent annak a veszélye, hogy kialakulhat pikkelysömör mellett a 2-es típusú cukorbetegség is. A pikkelysömörtől mentes személyek 3,4 százaléka volt hajlamos a cukorbetegségre.

Pikkelysömör és a cukorbetegség

Pikkelysömör és a cukorbetegség

A kutatás szervezője, Rahat Azfar mindemellett kiemelte annak a ténynek a fontosságát, hogy a betegség rizikójának fennállása leginkább a 35 év fölötti betegek esetében jelenhet meg. A további kutatásokra vonatkozóan, hogy miért alakulhat ki a pikkelysömör és a cukorbetegség is, mindmáig nem született egyértelmű válasz. Azfar elmondása szerint a pikkelysömör gyulladást vált ki a szervezetben, ami elég nagy szerepet játszhat a cukorbetegség kialakulásában, de ez egyelőre feltevés, és nem bizonyított tény.

A cukorbetegség kialakulásának veszélye azonban nagymértékben csökkenthető. Ezeknek a betegeknek különösen figyelniük kell az étrendjükre, mivel az elhízás könnyen vezethet a nem kívánt betegség megjelenéséhez. Pikkelysömör és cukorbetegség tehát együtt is járhatnak.


  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013