0

Jelentkezhet a pikkelysömör csecsemőkorban?

A pikkelysömör nemtől és kortól független, nem fertőző, genetikailag öröklődő bőrbetegség. A pikkelysömörös esetek kb. fele serdülőkorban alakul ki, viszont gyakori a csecsemőkorban megjelenő psoriasis is. A pikkelysömör csecsemőkorban leginkább a pelenka alatti terülteken jelentkezik vörös gyulladások formájában (pelenkapsoriasis), valamint a hajlatokban (pl. hónalj – psoriasis inversa). A pikkelysömör ezen típusai a hagyományos gyógymódokra nem reagálnak.

További pikkelysömör típus csecsemőkorban a fejbőrön megjelenő pikkelysömör (psoriasis capitis, corona psoriatica), amely igen gyakori gyermekkorban a hajjal borított fejbőrön, továbbá a psoriasis guttata, amely az egész testen megjelenhet, de főként a törzsön fordul elő 1-2 centiméter átmérőjű, enyhén viszkető, hámló gyulladások formájában.

Pikkelysömör csecsemőkorban

Pikkelysömör csecsemőkorban

Ezen pikkelysömör típusok kialakulásának megelőzésére oda kell figyelni. Fontos a mindennapi bőrápolás, a bőr hidratálása és tisztán tartása, ugyanis a zsíros arcbőr, korpás haj stb. is elősegíthetik a pikkelysömör kialakulását vagy súlyosbíthatják a már meglévő pikkelysömör tüneteit. A pikkelysömör csecsemőkorban is kezelhető.

Kezelési módja függ a betegség súlyosságától, helyétől és a beteg életkorától. Az egyszerű kezelések is segíthetnek, mint például olaj hozzáadása a fürdővízhez, vagy hidratáló krémek használata. Ha a pikkelysömör csecsemőkorban súlyosabb formában lép fel, szükséges lehet a fényterápiás eljárás vagy gyógyszeres kezelés. Fontos, hogy szakorvos állapítsa meg a diagnózist, ugyanis a pikkelysömör csecsemőkorban könnyen összetéveszthető kiütésekkel vagy más bőrirritációval.

  
Iktatva: Pikkelysömör, Pszoriázis kezelése Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013