0

Hogyan semlegesíthető a pikkelysömör az arcon?

A pikkelysömör egy olyan gyógyíthatatlan bőrbetegség, amely nem fertőző, kortól és nemtől függetlenül előfordulhat. Kialakulásának oka, hogy az immunrendszer hibás jelzéseket közvetít a bőrsejtek felé, így ezek túl gyorsan regenerálódnak, az átlagos 28-30 napos ciklus helyett 3-4-5 naponta. A pikkelysömör arcon való megjelenése is ennek a túl gyors regenerálódási folyamatnak tulajdonítható.

A pikkelysömör az arcon csak nagyon ritkán jelenik meg. A pöttyös pikkelysömör (guttate) az, amely megjelenhet arcon is, de ennek a típusnak is igen kevés az előfordulási aránya, mindössze a pikkelysömörös esetek kb. 15-20%-át teszi ki. Leggyakrabban gyermekeknél fordul elő, nagyobb része a törzsön és ritkábban arcon jelenik meg. Jellemzői a vékony, csepp alakú pikkelyes kiütések.

Pikkelysömör az arcon

Pikkelysömör az arcon

Vannak olyan betegek, akiknél csak bizonyos helyen jelenik meg ez a fajta pikkelysömör, például a felkaron vagy a térdeken 1-2 centiméteres göbök formájában. Más pácienseknél a tenyérnyi méretű plakkok szinte a teljes bőrfelszínt elborítják. A pikkelysömör az arcon ugyanazokat a gyógyterápiás eljárásokat igényli, mint a test többi részén előforduló pikkelysömör.

A pikkelysömör az arcon javulhat a nyári meleg alkalmával, ugyanis a napozás kedvező hatással van erre a típusú bőrbetegségre. Napi 10-15-20 perces napozás a reggeli órákban jótékony hatással lehet rá. A napozás a legtermészetesebb fényterápiás gyógymód a pikkelysömör tüneteinek visszaszorítására.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013