1

Ekcéma vagy pikkelysömör gyötör?

Bőrgyógyászok véleménye szerint sokan hajlamosak arra, hogy e két bőrbetegséget összetévesszék egymással, noha az ekcéma és a pikkelysömör között a különbség ég és föld bőrgyógyászati és orvosi viszonylatban egyaránt. Esetenként viszont tudnak hasonlóságot mutatni a laikusok számára, akik nem tudják eldönteni, hogy ekcéma vagy pikkelysömör jelentkezett-e náluk. A pikkelysömör esetében a lokalizáció döntő fontosságú.

Abból, hogy hol alakul ki a betegség, megállapítható, hogy ekcémáról vagy pikkelysömörről van-e szó. A leggyakrabban érintett területek pikkelysömörre a könyök, térd környéke vagy a hajas fejbőr. Gyakran jár ízületi fájdalmakkal, illetve a körömre is kiterjed. Az ekcéma is érintheti ezeket a területeket, viszont sokkal ritkábban. Az ekcéma két formáját kell megkülönböztetni egymástól.

Ekcéma vagy pikkelysömör

Ekcéma vagy pikkelysömör

Az akut ekcéma hirtelen megjelenő szakasza a betegségnek, mely akkor jelentkezik, amikor valaki egy bizsu ékszer viselése után érzékennyé válik a fémre. Ekkor jelenik meg egy akut, nedvező tünetekből álló, nagyon viszkető érzés az érintett bőrfelületen. Később, ha ez az ekcéma a külső provokációk hatására továbbra is fennmarad, akkor válik krónikus ekcémává. Ekkor már nem nedvezik, hanem száraz és klinikai jellegében egészen más, mint a pikkelysömör. Nem mindegy tehát, hogy ekcéma vagy pikkelysömör a megjelent kór.

Jobb, ha nem otthon próbáljuk eldönteni, hogy ekcéma vagy pikkelysömör-e az adott betegség, hanem szakemberre bízzuk a diagnózis felállítását.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: ,

További olvasnivaló

Egy hozzászólás "Ekcéma vagy pikkelysömör gyötör?"

  1. Homola Viktor szerint:

    Én ekcémára az Exxema kenőcsöt használom, és nekem nagyon hasznos. Anyósomnak meg pikkelysömöre van, ő pedig a Dermalextől használ vmi kenőcsöt pikkelysömörre. Elég jó tőle a bőre!

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013