0

Az eritrodermikus pikkelysömör

Az eritrodermikus pikkelysömör a psoriasis egy nagyon ritka fajtája, amely a pikkelysömörös megbetegedések mindössze 1-2%-át teszi ki. Erre a típusra jellemző a gyulladt kiütések megjelenése, amelyek hatására a testfelület egy nagy része, vagy akár az egész testfelszín bevörösödhet. Általában a pikkelysömör egy súlyosabb stádiumában alakul ki, 50 év körüli pácienseknél, amikor plakkok borítják a bőrfelszínt.

Az eritrodermikus pikkelysömör nagyon nehezen kezelhető a megvastagodott és érzékeny plakkos bőrelváltozás miatt. A pikkelysömörnek ez a típusa sem gyógyítható maradéktalanul, csak tünetmentesíthető. Ha megfelelően alkalmazzuk a kezeléseket, és betartjuk az előírásokat, a tünetmentesség évekig is fenntartható.

Eritrodermikus pikkelysömör

Eritrodermikus pikkelysömör

Az eritrodermikus pikkelysömör tüneteinek megszüntetésére a következő kezelések ajánlottak: biológiai terápiák, melyek gátolják az immunsejtek, fehérvérsejtek és a hámsejtek közötti kölcsönhatást; nyári hónapokban a napozás, amennyiben okosan járunk el, és nem égünk csokibarnára; továbbá a fényterápiás, sugaras eljárások a leginkább bevált kezelési módszerek. Köztudott, hogy a Holt-tenger vize is jótékony hatással van úgy az eritrodermikus pikkelysömörre, mint a psoriasis többi típusára.

Fontos a stresszoldás: a jóga, úszás, kocogás, vagy egyéb testmozgás segíthetnek ebben. Ízületi fájdalmak esetén pedig elengedhetetlen a speciális gyógytorna. A psoriasis népi gyógymódjai közül a gyulladásos betegségeket gyógyító zöld tea bizonyult a leghatékonyabbnak, ugyanis szabályozza az úgynevezett kaszpáz 14 nevű enzim működését, s ezáltal lassítja a bőrsejtek termelődését.

 

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013