0

A pszoriázisos fejbőr

A hazánk népességének mintegy 2%-át érintő pikkelysömör számos kellemetlen tünettel jár együtt. Nagyban rontja a beteg életminőségét, önbizalmát és akár teljesítőképességét is. Sokan elszigetelődnek, súlyosabb estekben mély depresszióba esnek a pszoriázis tünetei miatt. A betegség mindkét nemet egyformán érinti, testi és lelki vonatkozásban egyaránt. A tünetek a hajas fejbőrön is megjelenhetnek. A pszoriázisos fejbőr hasonlít a korpás fejbőrhöz, de meg lehet különböztetni őket egymástól. A pszorizásisos részek éles határúak, kiemelkedőek, és gócokban jelennek meg, míg a korpás részek egyenletesen szétoszlanak.

A pszoriázisos fejbőr legtöbb esetben a hajas fejbőr határain jelenik meg, egy koronát formázva, amelyet vörös alapú felszínen fehéres hámló pikkelyek „díszítenek”. Esetenként az egész hajas fejbőrre kiterjedhetnek a tünetek.

Pszoriázisos fejbőr

Pszoriázisos fejbőr

Bár azt gondolhatnánk a pszoriázisos fejbőr láttán, hogy a haj is érintve van a betegség által, valójában szép és egészséges hajjal rendelkez(het)nek a betegek. Mivel a betegség nem gyógyítható, a lehető leghosszabb ideig tartó tünetmentes állapot elérése a cél.

A pikkelyek leoldásával és eltávolításával kezdődik a pszoriázisos fejbőr kezelése. A haj miatt nehezen hozzáférhető részeken nehézkes a krémek használata, éppen ezért külön erre a célra kifejlesztett samponokkal kell a pikkelyeket eltávolítani. A hajas fejbőrön található pikkelyek leoldása és eltávolítása rendkívül fontos a beteg szempontjából, mert a hajlatokban, térden stb. megjelent kiütésekkel szemben ezek mindig „szem előtt” vannak.

  
Iktatva: Pszoriázis Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012