1

A pszoriázis kialakulása. Tények, tévhitek.

A pszoriázis egy olyan bőrbetegség, melyben világszerte több mint 180 millió ember szenved. Annak ellenére, hogy a betegség ilyen széles körben elterjedt, az orvostudomány még mindmáig nem talált rá megfelelő gyógymódot, ám megfelelő kezelés mellett tünetmentesíthető. A pszoriázis kialakulása nem csak egy okra vezethető vissza.

A pszoriázis kialakulásának legfőbb oka a genetikai öröklődés, viszont ez még önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a pikkelysömör tünetei jelentkezzenek. Multifaktoriális betegség a pszoriázis, azaz több provokáló faktor megléte szükséges a betegség kialakulásához. Az öröklődés mellett a második leggyakoribb oka a kór megjelenésének a stressz. A bőr ugyanis az idegrendszer tükreként működik, ugyanazokból a csírahámokból fejlődik ki, mint az idegrendszer, és az azt ért hatások befolyásolják a bőr „viselkedésének mechanizmusát”. Szégyenünkben, illetve zavarunkban az arcunk kipirul, ha erős ijedtség ér minket, elsápadunk, ha meghallunk egy kellemes zenét, libabőrössé válunk, tehát az idegrendszert ért hatások azonnal mutatkoznak a bőr felszínén.

Pszoriázis kialakulása

Pszoriázis kialakulása

Mindezek mellett a pszoriázis kialakulásának egy másik kiváltó oka lehet a dohányzás. Egy korábbi kutatás szerint a dohányosok körében 1,9-szer nagyobb a pikkelysömör kialakulásának veszélye, mint nemdohányzó társaiknál. A gyerekkorban, illetve terhesség alatt elszenvedett cigarettafüst is elősegítheti a betegség megjelenését.

A pszoriázis kialakulásának oka lehet még az alkoholfogyasztás, az elhízás, az alacsony zsírsavszint, illetve a gombásodás.

 

  
Iktatva: Pszoriázis Címkék: ,

További olvasnivaló

Egy hozzászólás "A pszoriázis kialakulása. Tények, tévhitek."

  1. Ágoston Bíborka szerint:

    Tesóm nem dohányzik, mégis ebben szenved. Dermalextől használ egy kenőcsöt Pszoriázisra és elég jó lesz tőle a bőre!

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013