0

A pszoriázis-glutén kapcsolatról

A pszoriázis vagy ismertebb nevén pikkelysömör bár bőrbetegség, vizsgálatokkal mutatták ki, hogy a máj állapotával szorosan összefügg. Sok beteg tapasztalta már, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor a tünetek sokkal súlyosabbak. Az orvosok nagy része is támogatja azt a nézetet, hogy a pszoriázis gluténmentes diétával is kezelhető. Tény, hogy azoknál a betegeknél, akik ilyen diétát tartanak, kevésbé látszanak a pikkelysömörre jellemző, hámló, piros foltok.

 Az első dolog ilyenkor az, hogy kiderítsük, májunk mennyire tolerálja a glutént. Ha fogyasztása során valami panasz adódik, akkor a betegnél valószínű, hogy a pszoriázis gluténmentes diétával csökkenthető. A gluténmentes diéta alapja, hogy a glutént tartalmazó ételeket szigorúan kerülni kell. A legtöbb búzaliszttel készült termékben azonban megtalálható, ezért nagyon figyelmesen kell elolvasni a termékek összetevőit.

Pszoriázis glutén

Pszoriázis glutén

A pszoriázis-glutén kapcsolat még nem bizonyított teljesen, de egyre több kutatás, vizsgálat igazolta, hogy van kapcsolat a betegség tüneteinek fellángolása és a glutént tartalmazó ételek fogyasztása között. Amennyiben pikkelysömörben szenvedünk, érdemes figyelnünk magunkat, mert lehet, hogy nekünk is ez fog segíteni.

Fontos lenne, hogy allergiatesztet végeztessünk, mert ezzel deríthető ki a legbiztosabban, ha érzékenyek vagyunk a gluténra. A pszoriázis-glutén kapcsolatot folyamatosan vizsgálják a kutatók, abban reménykedve, hogy talán e téren megtalálják a ma még gyógyíthatatlan betegség ellenszerét.

  
Iktatva: Pszoriázis Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013