0

A pszoriázis fajtái

A pszoriázis, más néven pikkelysömör még gyógyíthatatlan bőrbetegség. A betegség a bőr erős hámlásával járó immunbetegség. Bár gyógyíthatatlan, nagyon jól kezelhető. Előfordulása és milyensége alapján a pszoriázis fajtái három nagy csoportba sorolhatóak.

 A pszoriázis fajtái közül az első és legelterjedtebb az úgynevezett plakkos pikkelysömör. A legtöbb beteg ebben a fajtában szenved. Ilyenkor a bőr hámrétege pikkelyszerűen válik le. Izzadás vagy dörzsölés hatására az amúgy is vöröses foltok még jobban kivörösödnek. Az olyan területek, mint a fenék, hónalj és a mell alatti rész ezeknek a hatásoknak még jobban ki van téve.

Pszoriázis fajtái

Pszoriázis fajtái

A legsúlyosabb a pszoriázis fajtái közül a gennyes pszoriázis. Ebben a betegek csak nagyon kis hányada szenved. Ez a test 60, de akár 80 százalékát is érintheti. Míg a plakkos változatnál a betegek kezeléssel nyugodtan élhetik normális életüket, addig a gennyes változatnál az esetek nagy részében állandó krémezést, sőt kötözést igényel a bőr. Ezért van, hogy a legsúlyosabb pszoriázisban szenvedők szó szerint bezárulnak a négy fal közé.

A harmadik, s talán a legenyhébb a pszoriázis fajta a körmöt érintő pikkelysömör. Ennek tünete, hogy a köröm megvastagszik, majd sárgás-barnás színt vált. Sokan összetévesztik a körömgombával, ezért érdemes szakemberre bízni a diagnózis megállapítását, hisz pszoriázis esetén a köröm akár le is válhat, és nem elég a gomba elleni kezelés.

  
Iktatva: Pszoriázis Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013