0

A pszoriázis öröklése

A pszoriázis, ismertebb nevén a pikkelysömör nem fertőző betegség, de a tünetek megkeseríthetik az ember életét. Bár nem fertőző, a pszoriázis öröklése lehetséges. Attól is függhet, hogy a szülők egyike vagy mind a ketten szenvednek ettől a betegségtől.

Azért, mert a pszoriázis öröklése lehetséges, még nem kell lemondani a gyerekvállalásról. Ha csak az egyik szülő szenved pszoriázistól, akkor az öröklés esélye 30 százalék. A legtöbb esetben nem jön ki a betegség tünete a gyerek pici korában. Jó pár év múlva fog csak kiderülni, hogy a gyerek örökölte-e vagy sem a pszoriázist.

Pszoriázis öröklése

Pszoriázis öröklése

A pszoriázis öröklése nagymértékben nő, ha a szülők mindkét tagja pszoriázisban szenved. Ez esetben 70 százalékra nő ez az esély, ám még nem biztos, hogy a gyerek is ebben a betegségben fog szenvedni, csupán hordozni fogja magában a hibás gént.

Bár a pszoriázis öröklése nem akadályozható meg, vigyázhatunk arra, hogy kerüljünk minden olyan tényezőt, ami elősegítheti, hogy elhatalmasodjon a betegség. Tudósok bebizonyították, hogy sok ember hordozza magában a pikkelysömör kialakulásáért felelős gént. Sok külső tényező befolyásolja, hogy előjön-e a betegség. Ha sikerül ezeket a tényezőket nagy mértékben kizárni, akkor sokat tettünk azért, hogy minél később vagy épp soha ne alakuljon ki a magunkban hordozott betegség.

  
Iktatva: Pszoriázis Címkék: , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013