0

A pszoriázis ízületi gyulladás

A pikkelysömör világszerte széles körben elterjedt bőrbetegség. Súlyos tünetekkel jár, ilyen például a kellemetlen bőrirritáció vagy éppenséggel az általa kiváltott ízületi gyulladások, égő, viszkető érzések. A pszoriázis ízületi gyulladás a pikkelysömörben szenvedő betegek 23%-át érinti.

A pszoriatikus ízületi gyulladás elsősorban a könyök és a térd felszínén jelentkezik, de megjelenhet a csípő, illetve a gerinc tájékán is. Ebben az esetben az érintett testrész begyullad és megduzzad, s ez komoly fájdalmakat, illetve ízületi károsodásokat okozhat. Az illető testrész deformálódhat. A beteg számára komoly megpróbáltatást jelent a mindennapi teendők elvégzése is, főleg abban az esetben, ha a betegség a páciens kézfejét vagy ujjait támadja meg. Ez utóbbi esetében az ujjakon lilás-vöröses elszíneződés észlelhető. A betegség gyakran érinti az ujjak körömpercét is.

Pszoriázis ízületi gyulladás

Pszoriázis ízületi gyulladás

A pszoriázis ízületi gyulladás kiváltó oka ismeretlen a mai orvostudomány számára. A genetikai örökölt hajlam kiválthatja a betegséget, de csak abban az esetben, ha ehhez valamilyen külső provokáló faktor is társul. Ilyen kiváltó tényező lehet a dohányzás, alkohol- illetve zsíros ételek fogyasztása, ugyanakkor a stressz hatása sem elhanyagolható.

Egy finn kutató csoport 34 pszoriázis ízületi gyulladásban szenvedő beteget vetett alá komoly vizsgálatoknak. A páciensek minden nap halolaj kapszulákat szedtek be. A vizsgálat végén a betegek többsége jelentős javulásról számolt be.

 

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013