0

A pikkelysömör ragályos-e?

Sokan felteszik a kérdést egy pszoriázisos beteg láttán, hogy a pikkelysömör ragályos-e? Ha nem diszkréten kezelik az ügyet, és a beteg előtt vagy éppen tőle érdeklődnek mondjuk kollégák vagy osztálytársak, esetleg egy közfürdő vendégei, akkor súlyosbíthatják is a betegséget azáltal, hogy mély lelki sebeket ejtenek a betegen. Az amúgy is szorongó, magát alábecsülő személyt egyenesen depresszióba kergetheti egy rosszindulatú megjegyzés vagy egy nem jól időzített kérdés.

Egy bizonyos fokú családi halmozódás megfigyelhető a betegség esetében, ám ez semmiképp sem a fertőzésnek, hanem annak tudható be, hogy a pszoriázisra való hajlam örökölhető. Arra a kérdésre, hogy a pikkelysömör ragályos-e, a válasz egyértelműen: nem.

Pikkelysömör ragályos-e

Pikkelysömör ragályos-e

A szerelemi kapcsolatban is sok gondot okoz a partner azon kérdése, hogy a pikkelysömör ragályos-e? Jó, ha más forrásból szerez információkat a beteg partnere a pszoriázis terjedésével kapcsolatosan. Ha vonakodik a beteg érintésétől – a pikkelysömör miatt –, akkor testi-lelki kapcsolatuk egyaránt károsul, vagy akár szakítást is kiprovokálhat ezzel.

A pikkelysömör poligénes örökletes betegség, ami azt jelenti, hogy több tényezőnek egyidőben kell jelen lennie a kór kialakulásához. Nem elég tehát, hogy a hajlam öröklődik, nem minden esetben jelenik meg a betegség az utódokon, olykor generációkat is „átugorhat”. A fentieket figyelembe véve elmondhatjuk, hogy sem az élet- vagy házastársra sem a közös gyerekekre sem lesz kötelezően „ragályos” a pikkelysömör.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012