0

A pikkelysömör pszichoszomatikus jelenség?

Már elődeink felismerték azt a tényt, miszerint a testi betegségek kialakulása a lélek megbetegedésével áll szoros kapcsolatban. A bőrünk árulkodik legjobban lelkünk állapotáról, hiszen zavarunkban elpirulunk, ha pedig rosszul érezzük magunkat, akkor elsápadunk. Felmerül tehát a kérdés, hogy a pikkelysömör is pszichoszomatikus jelenség vagy távol áll mindenféle pszichikai betegségtől.

A bőr ugyanabból a csírahámból fejlődik ki, mint az idegrendszer. A bőr tehát úgy viselkedik, mint egy „kifordított idegrendszer”. Éppen ezen ok miatt vélik úgy a tudósok, hogy a bőrbetegségek összekapcsolódhatnak az idegrendszer betegségeivel. Tehát kijelenthetjük, hogy a pikkelysömör is pszichoszomatikus jelenség, akárcsak a többi bőrbetegség.

Pikkelysömör pszichoszomatikus

Pikkelysömör pszichoszomatikus

A pikkelysömörben szenvedők lelkivilága éppolyan sérülékeny, mint a bőr felszínén található sebes plakkok. A páciensek gyakran elveszítik személyiségüket, zárkózottakká válnak. A szakemberek szerint a pikkelysömör egyfajta páncélként jelenik meg, mely mögé az illető személy elrejtőzhet, amelyre támaszkodhat, ezért gyakori a pikkelysömör könyökön való megjelenése. A pikkelysömör pszichoszomatikus jellegénél fogva tehát speciális kezelést igényel.

A kezelések alkalmával figyelembe kell venni a páciens pszichikai állapotát is, ugyanis az erős szorongás, az elszemélytelenedés mellett fennáll a depresszió kialakulásának lehetősége is, amely a gyógyulási folyamatot veszélyezteti. A pikkelysömör pszichoszomatikus jellegét bizonyítja az a tény is, hogy a stressz, a lelki megrázkódtatások is kiválthatják a betegséget.

 

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012