0

A pikkelysömör lelki háttere

A pikkelysömör olyan autoimmun betegség, amely a bőrön megjelenve pikkelyes, piros plakokkat hoz létre, amik gyakran kellemetlen viszketéssel járnak. A begyulladt sebek gennyes váladékot bocsátanak ki, amely még visszataszítóbbá teszi az amúgy sem túl esztétikus betegséget. A fizikai fájdalom mellett a pikkelysömör lelki háttere is akadályozza a beteget abban, hogy egészséges szociális életet élhessen.

A pikkelysömörben szenvedőket ugyanis gyakran érik társadalmi megkülönböztetések, amitől még zárkózottabbakká, szorongóbbakká válnak. Ezzel sajnos már meg is tették az első lépést a depresszió kialakulása felé. Mindenki szereti megölelni a számára kedves családtagjait, barátait, azonban amikor pszoriázisban szenvedő betegről van szó, legtöbb esetben az emberek irtóznak ezektől az érzelmi megnyilvánulásoktól, ugyanis szeretnék elkerülni a beteggel való testiérintkezést. Ha pedig a páciens családtagjaitól ezt a visszajelzést kapja, egész biztos, hogy igyekszik elkerülni az idegenekkel való érintkezést is. Ezek alapján jól megfigyelhető, hogy a pikkelysömör lelki háttere is komoly megpróbáltatás a beteg számára.

Pikkelysömör lelki háttere

Pikkelysömör lelki háttere

Abban az esetben, ha a családtagok jól tudják kezelni a problémát, akkor sem kerülheti el a páciens, hogy visszautasításban esetleg lenéző, sajnálkozó tekintetekben részesüljön. Ezek a betegek ritkán kapnak munkát. A pikkelysömör lelki hátterére tehát nagy gondot kell fordítanunk.

A pikkelysömör kialakulásának lelki hátterében megjelenhet a stressz, de nem kiváltó okként, hanem mint a lappangó betegség „előhívója”.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012