0

A pikkelysömör fertőző betegség?

Tévesen úgy alakult ki a köztudatban, hogy a pikkelysömör fertőző. Sokan ezért nem mernek közeledni a betegség kellemetlen tünetei miatt amúgy is depressziós, vagy legalábbis önbizalmát vesztett beteghez. Az értelmetlen kirekesztés, esetenként megvetés pedig tovább mélyíti a beteg amúgy is mély lelki problémáit, ami bizonyítottan hozzájárul a pikkelysömör tüneteinek felerősödéséhez.

A pikkelyszerű, elhalt hámsejtek bizonyos krémek segítségével leoldhatók, eltávolíthatók. A helyükben azonban apró piros foltok maradnak, amit fertőző bőrkiütésnek tulajdonítanak egyesek. Sokan azt gondolják, hogy érintés útján továbbterjedhet, vagyis hogy a pikkelysömör fertőző betegség. Ez természetesen nem állja a helyét, ugyanis a pikkelysömör egy autoimmun, genetikai eredetű (tehát a hajlam örökölhető) bőrbetegség.

Pikkelysömör fertőző

Pikkelysömör fertőző

Hazánkban is elindult egy felvilágosító kampány, amely igyekszik megszüntetni a betegek elszigetelését azáltal, hogy egyértelműen cáfolja azt az állítást, miszerint a pikkelysömör fertőző. Felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy mennyire fontos a pszoriázisos betegek elfogadása, bátorítása. Lehetőség van a betegeknek egymás megismerésére, tapasztalatok megbeszélésére, erre különböző fórumok illetve klubok létesültek.

A címben feltett kérdésre a válasz tehát egyértelműen: nem. Érintés által vagy bármilyen más módon sem terjed a pikkelysömör, fertőző betegségként nem beszélhetünk róla. Hibás gének következtében a hajlam örökölhető, ám még akkor is szükség van egy kiváltó tényezőre, ami elindítja a tünetek megjelenését, a betegség manifesztálódását.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012