0

A pikkelysömör fajtái

A pikkelysömör nem egy esztétikus, a mai tudomány állása szerint még gyógyíthatatlan betegség. Gyógyíthatatlan ugyan, de tünetmentessé tehető. Az orvosok még nem tudták biztosan megállapítani, hogy mitől alakul ki. Összefüggésbe hozták a genetikai öröklődéssel is. A pikkelysömör fajtái három nagy csoportba sorolhatóak.

A leginkább elterjedt az úgynevezett folt-típusú pikkelysömör. Ezek lehetnek nagy- vagy kisterjedelmű foltok. A bőr pikkelyszerűen pattogzik le ilyenkor. Ezen belül is megkülönböztetünk két fajtát. Ez a kettő a stabil és nem stabil plakkos pikkelysömör. A kettő között a különbség, hogy míg a stabilnál a foltok szélei jól láthatóan elhatárolódnak a bőrtől, addig ugyanez a nem stabilnál nem vehető észre.

Pikkelysömör fajtái

Pikkelysömör fajtái

A második a pikkelysömör fajtái közül a gennyes pikkelysömör. Ez az egész testet beborítja, kevés bőrfelületet hagyva szabadon. Ez a legritkább formája a betegségnek, a regisztrált betegek csupán néhány százaléka szenved a legrosszabb pikkelysömör fajtában.

 A pikkelysömör fajtái közül talán a legenyhébb a körmöt érintő pikkelysömör. Ilyenkor a köröm lepattogzik, vagy akár gödrök is jelentkezhetnek rajta. Súlyosabb formában le is válhat a köröm, de az esetek nagy részében a betegek csak azt veszik észre, hogy a körmük színe sárgás vagy barnás színűre változik. Érdemes magunkra figyelni, hisz egy súlyosabb napégés is hozzájárulhat, hogy a pikkelysömör kialakuljon.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: , , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013