0

A pikkelysömör autoimmun betegség?

Az autoimmun betegségek jellemzője, hogy az emberi szervezet saját szövetei és sejtjei ellen termelellenanyagokat, mivel idegen testnek érzékeli azokat, s ez kóros elváltozásokhoz vezethet. Kialakulásukhoz hozzájárulhatnak a környezeti faktorok, a genetika, sőt a nemek közti különbség is Az ilyen betegségek több szervre is kiterjedhetnek, de korlátozódhatnak egyetlen sejttípusra is. Az autoimmun elnevezés kb. 80 féle betegségre vonatkozik. A pikkelysömör is autoimmun betegség, mivel a bőrsejtek rendkívül gyors cserélődését és osztódását a szervezet védekező rendszere váltja ki.

Tehát a pikkelysömör autoimmun, genetikailag öröklődő betegség. Megjelenése független nemtől és életkortól, akár a születés után vagy az életkor végén is megjelenhet. Emiatt a betegek életminősége és egészségi állapota romlásnak indul, depressziósakká válhatnak, és kitaszítottnak érezhetik magukat. Nem ritka az sem, hogy a páciens inkább véget vetne életének, mintsem hogy együtt éljen a betegséggel.

 

Pikkelysömör autoimmun

Pikkelysömör autoimmun

Az autoimmun betegségek kezelése mondhatni gyerekcipőben jár, mivel csak tünetmentesítő hatásúak, nem gyógyítanak maradéktalanul. Többnyire gátolják az immunrendszer működését, és gyulladáscsökkentő hatásuk révén megakadályozzák az autoimmun reakciót a gyulladások kialakulását, elterjedését. Tehát a pikkelysömör autoimmun volta miatt csak tünetmentesíthető bőrbetegség.

Az immunrendszer működésének gátlására szteroidokat használnak, a gyulladáscsökkentésre pedig nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentő szereket. A pikkelysömör autoimmun betegség ugyan, de gyógyszerekkel, gyógyfürdőkkel, teákkal, iszappal, kecsketejjel és különféle fényterápiás eljárásokkal szinte teljes mértékben tünetmentesíthető.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: 

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2013