0

A pikkelysömör étrendi kezelése

Az első lépés a pikkelysömör étrendi kezelése esetén a vegyi anyagokkal kezelt, valamint a zsíros, füstölt és túlfűszerezett ételek kiiktatása. Bár tudományosan nem bizonyított az étrend és a pikkelysömör tünetei közti összefüggés, mégis sokan megfigyelték, hogy bizonyos élelmiszerek, italok fogyasztása után erősödnek, azok elhagyásakor pedig gyengülnek a psoriasis tünetei.

A pikkelysömör étrendi kezelése irányulhat olyan vitaminok bevitelére, mint pl. az A- és D-vitamin, amelyekről tudjuk, hogy kiváló hámvédő és bőrregeneráló hatásúak. A sárgarépa, édesburgonya, kelkáposzta, a pirospaprika, barack, sárgadinnye és a mangó kiváló A-vitamin forrás. Ugyanakkor a napraforgómag, mandula, földimogyoró, dióbél, tökmag valamint a csalán, zeller és a petrezselyem D-vitaminnal látja el a szervezetet.

Pikkelysömör étrendi kezelése

Pikkelysömör étrendi kezelése

Vannak olyan betegek is, akiknél a tünetek akkor erősödnek, amikor búza-, rozs- vagy árpaeredetű élelmiszereket fogyaszt. A pikkelysömör étrendi kezelése ilyen esetben a glutént tartalmazó ételek mellőzése, gluténmentes élelmiszerek fogyasztása. A fent említett gabonafélékből készült liszteket ajánlott rizs-, szója- és kukoricaliszttel helyettesíteni.

Nem fogyaszthatunk füstölt húsokat, kolbászféléket, disznóhúst, füstölt halat, húskonzerveket, ugyanakkor a pikkelysömör étrendi kezelése alatt kerülnünk kell a csokoládét, az alkoholt, babkávét, valamint a hüvelyeseket. Csökkenteni kell az állati eredetű élelmiszerek bevitelét, és növelni kell a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Ezek mellett, ha egy-egy élelmiszer fogyasztása után a tünetek erősödésére figyelünk fel, ki kell hagyni azokat az étrendünkből.

  
Iktatva: Pikkelysömör kezelése Címkék: , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012