1

A pikkelysömörös köröm ápolása

A pszoriázisban szenvedők körülbelül felénél jelentkeznek a pikkelysömörös köröm tünetei. Ezen belül pedig a kéz körmein gyakrabban kialakul a betegség, mint a lábujjak körmein. Sokszor – a betegség kezdeti stádiumában – a körmökön barázdák, foltok jelennek meg, melyek utalnak a betegségre, különösen gyermekek esetében. Az ilyen típusú pikkelysömör fájdalmas lehet, mivel érzékeny helyen üti fel fejét.

Vannak azonban olyan esetek, amikor az évek óta psoriasisban szenvedő betegeknél alakul ki a pikkelysömörös köröm. Ez abból áll, hogy a körmök megvastagszanak, felületüket elszíneződött (sárgás, narancssárgás) foltok borítják. Sokszor az ujjakról a körmöket könnyen el is lehet távolítani. Az is előfordul, hogy a körmök alatt lokalizálódik a betegség. Ez esetben nehezen gyógyul a köröm, mivel a sérülések nem érintkeznek levegővel.

Pikkelysömörös köröm

Pikkelysömörös köröm

A pikkelysömörös köröm akkor is komolyan problémát jelent a betegnek, ha egyébként nincsenek súlyos bőrelváltozások. Ha a köröm leesik, a körömágy ki van téve a baktériumoknak és gombáknak. Ezért nagyon fontos tisztán tartani a kezet, és a manuális tevékenységeket a minimálisra csökkenteni.

A pikkelysömörös köröm ápolása nem egyszerű feladat. A rövidre vágott körmöt könnyebb kezelni, mint a hosszú körmöket, mivel ez utóbbiak inkább ki vannak téve annak, hogy leessenek a körömágyról, ezáltal növelvén a sérülések és fertőzések kockázatát. Ha túlságosan megvastagodtak a körmök, szakemberhez kell fordulni.

  
Iktatva: Pikkelysömör Címkék: ,

További olvasnivaló

Egy hozzászólás "A pikkelysömörös köröm ápolása"

  1. mónika szerint:

    Az lenne a kérdésem,hogy pikkelysömörre kaptam szteroidos kenőcsöt-ezzel kezeljem a körmömet is?egyetlen körmömön van -már teljesen felvált a körmöm a körömágytól szinte.A körmömre kenhetema a kenőcsöt vagy a köröm alá kellene?
    köszönöm válaszukat.

Írj most.

Küldés
Pikkelysömör 2012